Historik

Saxat ur tidningen " Världens historia" http://varldenshistoria.se/teknik/uppfinningar/vem-uppfann-toalettpapperet: Vem uppfann toalettpapperet? Kineserna var de första som använde papper för att torka sig med. Ingen vet när bruket uppstod, men det måste ha varit efter år 105, då papperet uppfanns. Den första skriftliga källa som nämner toalettpapper är från ämbetsmannen Yan Zhitui. År 589 skrev han att han aldrig använde papper från ”de fyra böckerna och fem klassikerna” vid toalettbesök. Skrifterna var en samling konfucianska texter. Utanför Kina betraktades toalettpapper länge som ohygieniskt: ”De är inte noggranna med renligheten och tvättar sig inte med vatten, när de uträttat sina behov”, lär en resande ha sagt på 800-talet, enligt en bok av fransmannen Eusèbe Renaudot från år 1718.

När kom Bidén till?


Bidé är ett franskt ord och betyder ”ponny”, eftersom man gränslar en original bidé som en ponny.
Bidén omnämns i skrift första gången 1710 i frankrike. Det sägs att den franska kungliga möbel snickaren Christophe Des Rosiers, tillverkade det första exemplaret till den franska kunga familjen.
Från början av år 1900, tack vare rörmokarnas tillkomst i England, har bidén och pottan flyttats från sovrummet till badrummet. Det trista i denna modernisering är att rörmokarna inte hade en aning om människans anatomi och dess funktion.
Innan denna moderniseringen tömde människan tarmen som alla andra primarter. I hukande ställning. Denna ställning tillåter att ändtarmens muskler öppnar sig till fullo. Det går snabbare att tömma tarmen.

Kungligheter däremot satt ofta i en bekväm stol med hål i. Det tyckte rörmokarna var en bra idé att införa för den stora allmänheten. Därmed föddes WC. Eller Water-Closett. Vad de inte visste var att de därmed tvingade människans anatomi till att utföra sitt toalettbehov i en onaturlig position som i förlängningen orsakade våra moderna sjukdommar.

Farligt med sittställning

I nuvarande sittande ställning öppnas inte ändtarmens muskler tillräckligt. Därmed måste vi kryssta hårt. Med påföljd att ändtarmens slutmuskler kan spricka och till och med blöda. Därmed ökar risken för spridning av bakterier som kan orsaka allvarlig blodförgiftning, smärta och obehagligt kliande. Genom denna onaturliga position och att vi endast använder torrt toalett papper så får vi några, för den moderna människan alltför vanliga sjukdomar och besvär som: Hemoroider, förstoppningar, gasbildning, prostata besvär, urinvägs infektion. Blödande sår kring anushålet är tyvärr alltför vanligt på grund av ihärdigt torkande med torrt toapapper som är som sandpapper för känsligt hud kring anuset. Även andra irriterande kvinnliga och manliga underlivsbesvär och sjukdomar blir påföljden. Man kan lägga en liten pall under fötterna när man sitter på toan. Då simulerar man nästan, sittande ställning...!

Sittande ställning     Hukande ställning Offentlig toalett i Kina

Den Japanska medicine doktorn, Dr. Morita Genzo är övertygad om att många av ovanstående sjukdomar kan enkelt undvikas genom bättre hygienisk rengörings procedur av sitt underliv. Med tillförande av rinnande varmvattens stråle, eventuellt gärna pulserande kan, genom ökad blod cirkulationen, stimulera ändtarmens muskler och därmed erhålla hälsosammare livstill.
Genom historien från gamla Asien sägs det att människan behöver följa tre grundregler för ett långt och hälsosamt liv.
Tillräckligt med sömn, hälsosam diet och reguljär tömning av tarmen/urinblåsan. Trots att alla tre är viktiga är den sistnämnda, för oss i den moderna världen allra viktigast. Mer och mer av de vanligaste sjukdomarna kan hänföras till våra dåliga toalett vanor. Och ännu sämre ”rengöring” efter toa besök.

Snuskigt eller mänskligt?
Förr i tiden användes för att rengöra oss efter avträdes besök följande ”redskap” : Gräs, löv, halm, snäckor, pinne, (Används fortfarande i många asiatiska länder!) sten, trasa eller händer som man tvättade i nån bäck, om det fanns nån i närheten.

Engelska konungen Edvard hade till och med en särskild page ”anställd” som endast hade till uppgift att torka kungens bak med bara händerna...! När tidningspapperet infördes så var det ett tacksamt objekt att använda. Trots att man så småningom fick reda på att det var oerhört farligt, för sitt innehåll av bly i trycksvärtan. Dock fick tidningstillverkare massor av protester när de övergick till glättat papper. Nu dög inte ens detta till användning på toaletten.

Man kan föreställa sig den stanken som människan utsöndrade förr i tiden. Det gick åt en hel del parfymer. Se bara på dagens restauranger där röklukten inte längre tar bort den mänskliga lukten. Nu har restaurang och pub ägarna stora problem att lösa detta. Med min Toabidé är det EN väg till förbättrad hygien, minskad odör och smittspridning. Billig och mycket enkel att installera. Det är känt att 80 % av alla infektionssjukdomar orsakas av mänsklig kontakt med varandra. 50 % av människorna tvättar inte händerna efter toalett besök. Och ännu fler tvättar händerna fel.

När kom toa-bidén?
1960 introducerades den elektriska toa-bidén. En anordning som monterades på en existerande toalettstol. Idealiskt där badrummet saknade utrymme för en extra bidé installation bredvid toaletten.

1980 lanserades världens första moderna papperslösa toalett i Japan. En kombination av toalett och bidé där även sittsen är uppvärmd, mäter kropps temperaturen och man blir torkad med varmluft efter användning och en massa annat ”lulul” Dessa toalett bidéer kan kosta uppåt 30.000 kr eller mer. I Japan har över 60% av hushållen nån form av toa-bidé.

Bidén i olika, enkla eller avancerade former, är mycket vanligt förekommande i några europeiska länder som: Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Turkiet etc. Det underliga är att där bidén uppfanns, i Frankrike, inte alla hus eller lägenheter är utrustade med bidé. I synnerhet de små och billigare bostäder saknar denna facilitet.

Bidén har använts sedan länge i många lyxiga hotell runt om i världen och har installerats i ännu fler villor och egna hem. I Latin Amerikanska länder, speciellt Argentina och Uruguay har så många som 90% bidé i sina hushåll.

I mellanöstern och Asiatiska länder använder många bidén.

Vana och tradition.
I länder där man traditionellt använder vatten för rengöring av underlivet efter sitt toalettbesök är hemoroider mycket sällsynta, om alls förekommande. En annan fördel med den moderna toa-bidén är ju att man slipper förflytta sig från toaletten över till en konventionell bidé, gränsla över den för att kunna utföra sin hygieniska procedur. Svårt för äldre eller rörelsehindrade.

I länder där bidén inte är vanligt förekommande bl.a. Skandinavien, Tyskland, USA, och England, är människor fullständigt obekanta med hur man använder den när de träffar på den under sina resor världen över. Många tror att det är en:
Dricks fontän, urinoar, tvättfat för strumpor, att tvätta fötterna i eller till och med att det är en ”häftig” toalett! Vilket ju resulterar i ett genant stopp i avloppet när de skall spola. Ganska svårt att bortförklara...! Det sägs att många amerikanska män såg och fick kännedom om bidén första gången när de besökte de franska bordellerna under 2 världskriget. Ändå är den inte mycket vanlig i USA efter så många år.

Det är inte ovanligt att folk som aldrig har sett en bidé tycker att det är nåt underligt med den. Eller till och med nåt smutsigt och äckligt. Dessa felaktiga attityder kan vara svårt för fabrikanterna att bekämpa. Det är till och med tabubelagt att prata om sina toalett vanor och personlig hygien offentligt i många kulturella och sociala kretsar.

I motsatts till länder där bidén är vanlig och påträffas i snart sagt varje hem, är det svårt att ändra sina hygienvanor när de reser till länder där bidén är sällsynt. Det enda alternativet till bidén i sådana fall är badkaret eller duschen, om den når fram till toaletten. I länder där bidén är vanligt förekommande tänker folk att, i de länder som folk inte nyttjar bidén, är smutsiga och äckliga att umgås med, ha samlag eller sexuell relation med.

Senast uppdaterad: 23 Dec.2018